Tydliga hjälper

/ Allmänt

Man hör ofta tränare säga till sina elever att de måste förtydliga hjälperna men jag tycker att man inte lika ofta hör en förklaring, och många kan misstolka det och istället göra större hjälper – ungefär som att skriva med STORA BOKSTÄVER istället för att se över hur man skrivit.

 

Min uppfattning om tydliga hjälper är att det är hjälper som inte kan misstolkas utan det är renodlade hjälper. Det är ju lätt hänt att om man tex skrittar och tycker att hästen segar sig, driver till och om hästen travar iväg så kastar man sig på bromsen istället och hästen ser ut som ett frågetecken… Samma åt andra hållet, man bromsar en ”snabb” häst och när den saktar av så bankar man på eftersom det inte var just det man var ute efter.

 

Därför är det viktigt att tänka igenom vad det är man har tänkt göra – innan man gör det. Och skulle de ske sådana misstag som jag beskriver ovan så är det ingen katastrof utan egentligen gjorde ju hästen rätt, du bad om framåt/bakåt och hästen gav dig framåt/bakåt, det enda som gick fel var att du gjorde för mycket, så till nästa gång – minska den tänkta hjälpen så att det inte går att missta sig på vad du tänkt.

 

I tydliga hjälper så ingår också att förbereda hästen och dig själv på att något nytt är på gång.

 Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: