Clinic

/ Allmänt
Igår var jag och mamma i Göteborg och spenderade ett par timmar på Patrik Kittels clinic. Jag har varit på flera av hans clinics innan och det har alltid varit bra, och gårdagen var inget undantag. Denna clinic är en del i en "tour" med clinics under fyra år (fram till OS) där nivån ska stegras gradvis, och i år ligger fokus på grundridning. Nästa år ska temat vara den medelsvåra dressyrnivån, för att under tredje året fokusera på klasser till och med S:t Georges. Sista året handlar touren om rörelserna och förberedelserna för Grand Prix.
Förutom serien med clinics så är www.dressagetour.se är en viktig del i projektet. Här finns videokurser på det tema respektive clinic handlar om. Man kan dessutom ställa frågor på sajten (live! -frågorna kom upp på stora skärmar) som Patrik besvarar under clinicen. 
 
Det var tre grupper med ekipage, två i varje grupp. I första gruppen jobbade de mycket med övergångar och att ha hästarna kvicka för hjälperna. Ryttarna fick tänka på att släppa fram hästarna och ge hästarna mer utrymme. En av tjejerna fick släppa tyglarna helt i galoppen och bara rulla på runt fyrkantspåret i lätt sits. Patrik pratade om vikten av att "rida bättre" än andra - att om man kommer till en tävlingsplats och blir lite nedslagen över flashiga hästar och känner att "gud, vad gör jag här med min lilla häst?" så rid ett bättre program än de andra. Man kan plocka många poäng på noggrannhet, bra uppridningar osv. Som Patrik sa; Om du inleder med en uppridning för en 9:a så har du 90% att utgå ifrån. Rätt bra utgångsläge. Då har du råd att tappa ett poäng på gångarterna tex. 
 
I grupp två var det en fälttävlanshäst och en 5-årig dressyrhäst. Planen var att denna grupp skulle rida mer skänkelvikningar och linjer, men planen fick läggas om. Båda hästarna blev väldigt spända och tyckte t ex att skärmarna på ena långsidan var väldigt läskiga, så arbetet med denna grupp blev istället att visa hur man kan jobba om hästen blir superspänd - det är ju inte helt ovanligt liksom :p 
De fick rida en bit ifrån det farliga, Patrik sa att de skulle ställa hästarna ifrån det farliga och rida svag öppna. De skulle inte rida rakt mot det farliga för tidigt utan hitta det område där hästarna var bekväma och rida där, sedan utöka detta område bit för bit - men inte bli övermodig för tidigt och försöka pressa förbi utan låta dem vänja sig i sin takt. Han hjälpte även till och ledde den ena hästen förbi ett par gånger (den stod på bakbenen många gånger så var ordentligt upprörd). Det viktiga var att låta det ta tid. Mot slutet så gick iallafall båda hästarna förbi de farliga området och de hade kunnat smyga in lite annat jobb än bara stora volter.
 
Grupp tre var två hästar som startat högre klasser, och även de fick jobba med grunderna - takt och lätthet. Här fick ryttarna lite mer fokus med justeringar av sits m.m. En av ryttarna fick ta ett litet galopprace längs långsidorna för att få igång hästen, och det blev väldigt fint efter det. Patrik sa att detta är också ett bra sätt att belöna hästen, när man gjort något jobbigt - ställ dig i fältsits och släpp på lite. Låt dem frusta ur. 
Viktigt är att inte jobba med samma saker jämt, inte samma muskelgrupper utan man kan jobba med en sak ena dagen och en annan nästa. 
Båda ryttarna fick träna uppridningar på medellinjen; att rida rakt, göra halt direkt utan trav-/skrittsteg mellan, stå jämnt och sedan trav direkt när de ska iväg. De red även galoppdiagonaler med byten, där fokuset var att faktiskt rida dit de skulle - inte komma ut lite innan bokstaven osv. 
 
---
 
Efter clinicen åkte jag till stallet för att rida. Hade varit där på morgonen och gjort allt runtomkring så bara ridningen kvar. 
Bra start på passet igår med, inga sparkar i skritt eller trav! Red mycket åttvolter och serpentiner, hon var lite tryckig mot högerskänkeln så jag vände mycket för att få en runt den utan att behöva "klämma" på henne (för då blir hon inte glad...). Sen tog jag lite galopp. Gjorde en jättefin(!) fattning till vänster, möjligtvis liite luftig bak men inget stort alls. Galopperade på både rakt och böjt spår, och lyckades även kort samla upp något steg här och där. Högergaloppen var en annan sak och hon bockade så det knäckte till i ryggen på mig. Fick bara någon kortare bit galopp, hon slog så och blev väldigt spänd så jag återgick till att försöka lugna henne igen. Som jag skrev i förrgår så blir hon väldigt spänd efter galoppen så jag försökte lugna henne igen. Blandat resultat, och sen så när hon precis började lugna sig drog ena grannen på sjukt hög musik från en bil - värsta basen och jättehög volym, ljudet bara rullade mellan byggnaderna så det var som att rida i ett disco. Och ja, Nelli blev inte lugnare av detta direkt.. Men jag red tills jag fick henne att släppa ner nacken och andas ut en bit - den fick det räcka. 
Idag blir det lugnt för henne, har inte bestämt exakt vad jag ska göra men det blir något lättsamt arbete iallafall - hon kan nog ha lite träningsvärk, och det har jag med (+ lite extra stelhet i ryggen). 
 
 
 


Postat av: Petra

Tack för en inspirerande blogg med mkt fina bilder! 👌
Jag var också på clinicen och du sammanfattar väldigt bra! Man kan aldrig träna för mycket grundridning och just tanken med att det alltid ska vara på schyssta villkor för hästen tycker jag känns sunt! 🙌☺️

2017-05-07 @ 14:08:01
Postat av: JenniferDressage.se

Låter som en riktigt bra clinic, önskar jag kunde gå på mer sånt. :)

2017-05-08 @ 16:24:19
http://www.jenniferdressage.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: