Kvällsbryderier

/ Allmänt
Hello hello, onsdagskväll här.
Igår joggades Nelli bara på lina eftersom hon varit stel i nacken. Det skulle vara skitväder idag så jag satte på henne täcke med hals inför dagen. 
Och hon var inte stel i nacken idag iallafall :) Skitväder imorgon med så hon får ha samma klädsel då men sen ska det svänga tillbaka lite igen och bli varmare. Tackar vi för!
 
Ridpasset idag gick sådär, jag upplevde henne som stressad (?). Gjorde inga sparkar eller såna grejer, utan känslan var bara att hon var stressad. Lite gapig och stretig i munnen (vilket hon inte brukar vara) och ville springa lite fort hela tiden. Och shit vad svårt det är att inte fastna och börja bromsa alltså, utan istället fortsätta ha benen om, släppa fram i handen och skita i att det går lite i överkant fort - och låta henne bromsa upp själv när det är läge.
Hursomhelst; har en teori om att det är galoppen som fått henne lite stressad, Vi har ju inte galopperat så mycket i och med hur krångligt det varit bara att skritta och trava, och det är ju först nu när den delen börjar funka bättre som det varit läge att börja lägga på galoppen. Jag har ju märkt att hon blir superspänd EFTER galoppen, så som hon var tidigare i övergångarna skritt-trav, de övergångarna har hon börjat slappna av i nu men det har ju varit en lång process. Jag tänker att hon börjat landa i första nivån - alltså skritt och trav på simpla spår, och jag har provat att gå upp till nivå två - där jag plussat på galoppen. Hon har galopperat fint även om fattningarna är lite laddade, men den gamla spänningen har då dykt upp sedan efter galoppen. Men nu upplevde jag som sagt idag att hon var lite forcerad och stressig genom hela passet så jag tänker backa litegrann och lägga bort galoppen tills hon lugnat sig igen och är trygg med arbetet. Vilket bör gå ganska fort då det inte "brakat ihop" än utan bara en känsla att det svajjar till.
 
Det är lite dubbelt för jag fattar ju att vi måste träna på att galoppera och genom att få in en rutin i det avdramatisera själva övergångarna uppåt och nedåt, men samtidigt har vi varit uppe och känt på galopp-nivån och nu går vi hem till den "säkrare" nivån för att vila lite. Då tror jag det blir lugnare att kliva upp till galoppnivån igen. Istället för att köra på och befästa spänningen i henne.
 
Haha det är mycket att fundera över hela tiden. Vad kan man göra idag? Vad riskerar man? Hur ska jag göra, vad kan funka bäst?
Annars ringde jag igår och bokade kliniktid. 1 juni ska vi rulla til Husaby för lite service, det blir tandkoll (fanns visst en del att göra sist hon gjordes och då rekommenderades det uppföljning efter ett halvår, och nu är det dags) och även ett besök hos equiterapeuten som jobbar på kliniken. 
 
 
 


Postat av: Dressyrtanten A

Jag har haft en häst som betedde sig nästan exakt som din som också hade en trasslig första tid som ridhäst. lugn o fin i stallet, men vid ridsituationer så steg magsyran kraftigt och magsåret som inte märktes övrig tid, gav fullt stressutslag redan vid sadling efter ett tag. hade tur med veterinär som insåg problemet för i övrigt var hästen i toppform. en tids behandling med gastroguard och sedan med magsyrenivå reglerande tillskott blev hästen mjuk o fin och utan stress så blev ridningen rolig för oss båda. kanske värt att grunna på?? tycker du gör ett jättefint jobb med hästen

Svar: Spännande! jag har funderat över magsår men tror inte att det är en orsak till hennes beteende - däremot kanske en följd av hennes sinnesstämning, om du är med på hur jag tänker. Nu äter hon Stress Relief-tillskott som innehåller magnesium och tryptofan bl.a. Men ska lyfta frågan när jag ändå ska in till kliniken med henne. Tack!
camillajarnedal.blogg.se

2017-05-11 @ 09:05:10
Postat av: Caroline och unghästen Stina

Så klok, så klok. Men visst är det ett gummiband: var, när och hur ska man tänja på gränserna, och när riskerar man att göra det så mycket att man istället befäster något dåligt. Tungan rätt i mun, lyssna på din magkänsla och reflektera tsm med folk som du litar på <3


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: