Galopptips

/ Allmänt

Jag har ridit nycket unghäst tidigare som av naturliga skäl inte är så starka än och därför inte orkar hålla ihop sig så bra i galoppen utan blir gärna långa, öppna och ger sig iväg i alldeles för stora språng som gör att de inte får plats. Detta är ju inte unikt för just mina unghästar (eller unghästar överhuvudtaget) så detta kan funka även på lite äldre hästar.


Något som är viktigt är att få hästen att bli kvick i språnget, som ryttare måste man vara snabb i sin hjälpgivning -och nu menar jag inte hetsigt snabb, utan känslig så att man vet när det är dags att ge och ta, hjälperna får inte komma ett språng för sent. Starta på en stor volt och galoppera på, ställ och böj hästen utan att släppa iväg yttersidan -det kan hjälpa att överdriva böjningen i halsen något (korta bitar) och stretcha loss. Börjar hästen kännas spänd -led inåt och släpp sedan efter, man får inte bli låst i handen.


Driv hästen med kvicka repriser så att man hela tiden underhåller galoppen så inte sprången blir låånga och sega. Vi vill ha kvick galopp! Det blir mycket enklare att utföra lite svårare saker då, tänk tex att du ska galoppera på en liten volt -då funkar det inte med stooora språng, för då kommer man aldrig runt utan man måste göra fler språng på samma sträcka, och som ytterligare hjälp kan man tänka på det som vändningar - att man inte rider runt på ett enda rutn voltspår utan att volten består av många små vändningar.

 
 
 Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: