camillajarnedal.blogg.se

Måndag förresten
Ja förresten! Det är ju måndag och ny vecka.
Jag har varit förkyld hela förra veckan, fortfarande snuvig och sådär men mycket piggare. I fredags (och helgen...) var det ju Black Friday, fick ni shoppat något? Jag passade på att klicka hem en del julklappar, så kan inte berätta vad jag köpt men lite grejer blev det allt ;) Ok, till mig själv blev det två parfymer från DKNY - två till priset av en, så rätt nöjd.
 
Trött idag för jag sov så himla dåligt inatt, vet inte varför men hade svårt att somna och sen vaknade jag flera gånger. Kanske delvis berodde på att sambon skulle upp kl 4 imorse men jag menar, JAG skulle ju inte upp förrän 6. Blä. Idag och imorgon är det i alla fall vanliga dagar på jobbet men på onsdag ska jag på en konferens inne i Göteborg. Blir nog både nyttigt och trevligt. Ska vara på Posthotellet så centralt och bra.
Ikväll efter jobbet ska jag ut till stallet och rida Champ, han har varit under igångsättning under hösten och idag är det premiär för galoppen. Läge för klister i rumpan alltså!
 
Nu är det lunch!
 
 
AOSP - Akut Omhändertagande av Självmordsbenägen Person

Fick en fråga om jag inte kunde berätta lite mer om kursen jag var på för ett par veckor sedan, och jo, det kan jag såklart göra.

 

Kursen utvecklades från början som en del i SPIS-projektet (Självmordsprevention i Stockholms län – ett samverkansprojekt mellan SOS-Alarm, Räddningstjänsten, Polisen, Ambulanssjukvården, *NASP m.fl). Ett projekt med syfte att öka involverade myndigheter och organisatiorers möjligheter att förebygga, förhindra och följa upp självmord och självmordsförsök.

 

Kursen som är en endagskurs grundas på en serie inspelade föreläsningar som tar upp risk- och sårbarhetsfaktorer, myter och fördomar om psykisk ohälsa och självmordsnärhet och vilken hjälp som kan erbjudas den psykiskt sjuke. Kursen tog även upp bemötandet i en akut situation samt olika lagar, skyldigheter och rättigheter vi bör förhålla oss till i samband med detta.

För att exemplifiera olika situationer som kan uppstå användes flera fallbeskrivningar (t ex ”Person på bro”, ”Person som hotar hoppa från balkong” osv), där vi diskuterade bland annat orsaker och vägar till lösning samt reflektion efter. Dessutom ingår ett par autentiska filmer som belyser konsekvenser av självmord i familjer och skolor.

 

Innehåll i kursen:

• Kunskapsinventering

• Självmord kan förebyggas i fem delar, psykisk hälsa/ohälsa, riskfaktorer för självmordshandlingar, sårbarheter, myter, och fördomar samt vilken hjälp kan erbjudas

• Få ökad kännedom om gällande lagstiftning

• Samverkan (lokalt)

• Bemötandet (samtalstekniker)

• Samtalsträning i mindre grupper

• Etik och moral

• Kursintyg

 

Kursmål:

• Ge förutsättningar att kunna ta kontakt och samtala med en person som befinner sig i en akut situation

• Ge insikt vad psykisk hälsa/ohälsa är för något

• Hur blåljusgrupperna samarbetar

• Vilken lagstiftning gäller

• Att efter utbildningen kunna fortsätta att diskutera och utveckla det självmordspreventiva arbetet och den samverkan som arbetet behöver

 

 

 

 

* NASP: Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa
#tbt (throwback thursday)
Idag blir det en liten tillbakablick till 1 juni 2013 när jag och syrran packade in Hottie och åkte till Borås för att träna för Emma Ahlberg. Varmt som tusan var det, och jag fick såna värmeblåsor på fötterna att jag fick köra barfota hem. Men vilken fin miljö runt ridbanan! Härligt va?