camillajarnedal.blogg.se

Travtips

Ja då tar vi lite travtips också när jag ändå är igång.

Något som är väldigt viktigt i alla gångarter är att kunna ändra formen. Det ska inte vara så att man alltid måste rida i samma form för att ha hästen "i form" utan du som ryttare ska kunna ändra formen precis när som helst under passet. Lägg även till här att kunna ändra takt/tempo/intensitet på den gångart du rider -utan att hästen tappar balansen. Detta är ju ingenting som hästen kan av sig själv utan det är något som måste tränas.


Denna övning gör jag på fyrkantspåret (men går givetvis att göra på volt med) för att förenkla så mycket som möjligt.
Trava på i arbetstrav -alltså ett mellanläge som du både kan minska ifrån utan att hästen stannar och det ska finnas mer att plocka fram. Mitt på långsidan (börja i god tid så att du har en rätt lång sträcka på dig) så minskar du traven så mycket du kan utan att hästen saktar av. Här kan det hända att hästen vill tappa formen och falla isär men vi ligger kvar i den långsamma takten och när hästen hittat formen och balansen i detta långsamma tempo och du har travat ett par meter i detta läge så ökar du på igen i bibehållen form (och tänk på att efter hand som du gjort denna övning många gånger så ska ökningen ur det långsamma tempot ske med driv från bakbenen! när hästen fattat vad grejen handlar om så brukar de riktigt suga framåt när du ber den öka). Upprepa!


Detta är grundövningen, men man kan variera den med att tex göra tvärtom. Alltså att man utgår ifrån arbetstrav men ökar istället, och travar på i lite övertempo en bit och sedan minskar man tillbaka till arbetstrav -det viktiga är att hästen ska ha kvar sin form och jobba där även att du ändrat takt och tempo -därför bromsar man inte (eller ökar, beroende på vilken övning du gör) förrän hästen lagt sig tillrätta i tempot du bett om.
Variera även med vilken form du vill ha; "hemmaform", "tävlingsform" eller en längre, lägre och rundare form -det har ingen betydelse -det viktiga är att övningen funkar i vilken form du än jobbar med just nu.
När detta funkar på fyrkantspåret så kan man gå vidare och göra det inne på de stora volterna och då har vi gjort det lite svårare för då ska hästen även klara att hålla balansen i övningen samtidigt som det blir på böjt spår.

 

* börja i god tid så att du har en rätt lång sträcka på dig
Detta är särskilt viktigt i början när man lär hästen detta. Sedan när hästen är stark nog så minskar man ner sträckorna och använder övningen som en kort check på hur läget är.
Och en rätt fiffig grej med denna övning är att man faktiskt lägger en bra grund till travökningar. För om ni tänker efter så är det just detta ni ber om: Ökningen ur det långsamma tempot ska ske med driv från bakbenen! Och jag har upplevt att när hästen fattat vad detta handlar om så brukar de riktigt suga framåt när du ber den öka ur det långsamma tempot.

 
 

 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress