camillajarnedal.blogg.se

Tandläkarbesök
Igår var vi då iväg till Husabys hästakut i Skara och tandläkarbesök. Vi skulle vara där kl 13 vilket var skönt då vi inte alls visste hur lång tid lastningen skulle ta och det var ju skönt att slippa gå upp mitt i natten ;) Roxis ägare/uppfödare kom upp så att vi åkte ihop och vi möttes upp i stallet vid kl 10, då hade jag redan varit i stallet ett tag, mockat, gjort påsar, tagit in henne från hagen och så.

Lastningen gick över förväntan, det tog bara runt 15-20 min och ingen större stress utan vi tog det lugnt, och till slut var hon på. Som jag skrev sist så håller hon inte på och kastar sig eller så utan hon stannar/fryser fast, men vi tog en lina runt rumpan som hennes ägare höll i, kanska "kort" lina med ett stadigt tryck bara och så höll jag i grimskaftet och morotshinken där fram. När hon väl klivit in sista steget så var det bara att stänga, hon försökte inte gå ut eller något.
Sedan stod hon väldigt bra hela vägen upp till Skara, man hörde bara att hon trampade om någon gång i en skarpare sväng men annars var det knäpptyst. Hon har tyckt det varit lite läskigt att backa ut men samma där, bara ett steg i taget så gick det bra.
 
Vi var framme vid 12 ungefär eftersom lastningen gick snabbare än förväntat så hon fick gå in i en box och fick lite extra tid att landa. Här får man komma ihåg att detta var andra gången hon åkte transport och andra gången hon var på nytt ställe...
(lite lustigt perspektiv, huvuudet ser stort ut för att hon vände huvudet mot mig precis när jag tog bilden)
 
Vi fick vänta lite extra då de hade många akutfall under gårdagen men det blev inte så länge ändå. När det var vår tur började veterinären med att lyssna på hjärtat och kommentaren blev; "det var en lugn häst, hon har en långsam puls för att vara på nytt ställe". Sedan fick hon en dos lugnande innan vi ställde upp henne i undersökningsspiltan.
Vid kontroll av munnen visade det sig att hon inte hade någon tandfraktur utan det var så som jag trodde från första början, det var en mjölktand som fastnat halvvägs ut... Veterinären sa att vi skulle vara glada för det då en fraktur skulle ganska besvärligt att fixa med. Dock fanns det lite andra saker, det var lite ojämna tänder som behövde justeras (veterinären förklarade att hennes tänder i underkäken "låg före" överkäken och därför hade vuxit iväg lite) och sen hade hon två stora vargtänder, varav den ena var lite lös och det var rätt troligt att det gjort ganska ont. Man kunde se att hon bitit sig fast/lyft bettet för att skydda dem och det är inte bra för det skadar kindtänderna ovanför. Jag har även märkt vid ridning (och longering) att hon stundtals kastat med huvudet, inte "gått över tygeln" utan verkligen slängt upp huvudet ganska häftigt - skulle tro att det är bettet som kommit emot en öm tand då.
Vargtänderna togs bort och nu får hon två veckor utan bett för att läka ordentligt.
 
trött häst
 
Lastningen hem gick likadant som på morgonen, det tog en stund men helt rimligt i sammanhanget och hon stod supersnällt hem med.
Kvällsmaten åt hon ok igår kväll men imorse var hon nog öm i munnen för frukosthöt hade hon inte ätit mycket av utan mest puttat omkring. Eftermiddagsmaten vid insläppet idag var hon dock väldigt sugen på och kunde tom tänka sig att äta liite av blötmaten jag försöker vänja henne vid - fram tills nu har hon bara tagit en slick i det, rynkat på näsan och vänt sig bort, men idag passade det att peta i sig lite mer. Lättuggad mat om inte annat ;)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress